Nizak hemoglobin nakon poroda i prevencija anemije

Zbog brige o novom članu obitelji, novopečene majke vrlo često zaborave misliti na sebe. No, briga o vlastitom zdravlju nakon poroda jednako je važna kao i briga o bebi. Čak štoviše, ignoriranje vlastitih potreba i zanemarivanje signala koje šalje tijelo može dovesti do različitih problema sa zdravljem. Jedna od njih je i niska razina hemoglobina nakon poroda, odnosno pojava anemije. Naime, statistika pokazuje kako se čak 24% žena koje su imale normalan porod te nemaju drugih većih problema sa zdravljem, u postnatalnom razdoblju suočavaju s anemijom.

 

Zašto dolazi do niskog hemoglobina nakon poroda?

 

Razina hemoglobina niža od 10 g/dl smatra se klinički značajnom postnatalnom anemijom. Ovo stanje javlja se zbog gubitka krvi tijekom poroda ili se pak nastavlja jer je ovaj problem postojao prije i tijekom trudnoće. Nedovoljan unos željeza prehranom i/ili dodacima prehrani u razdoblju trudnoće također može doprinijeti niskoj razini hemoglobina odnosno razvoju anemije nakon poroda.

 

Simptomi anemije nakon poroda

 

Kada padne razina željeza i hemoglobina, tijelo prolazi kroz vrlo velike promjene koje mogu rezultirati pojavom sljedećih simptoma:

  • slabost
  • iscrpljenost i umor
  • blijeda koža
  • nedostatak daha
  • ubrzan rad srca
  • vrtoglavica
  • zbunjenost
  • smanjena kvaliteta i kvaliteta majčinog mlijeka
  • depresija

 

Kako doskočiti problemu niskog hemoglobina nakon poroda?

 

Kod nedostatnih razina hemoglobina u krvi nakon poroda, odnosno dijagnoze anemije, osim pažljivog odabira hrane bogate željezom, potrebno je nadomjestiti željezo i uzimanjem željeza u obliku dodataka prehrani. Pripravci koji se obično koriste sadrže visoko dozirano željezo te vrlo često prelaze gornju podnošljivu granicu unosa za odrasle od 45 mg/dan. Takvo željezo dolazi u ne – hem obliku te izaziva neugodne nuspojave. Mogu biti prisutni bolovi u želucu, mučnine, pojave proljeva ili opstipacije, što u ovom osjetljivom razdoblju života žene svakako nije poželjno.

 

Globifer Forte – idealan dodatak prehrani sa željezom nakon poroda

 

Idealan dodatak prehrani sa željezom trebao bi sadržavati oblik željeza koji se dobro apsorbira i koji ne uzrokuje neželjene nuspojave. Upravo takav oblik željeza nalazimo u GlobiFer dodacima prehrani. GlobiFer obitelj dodataka prehrani sadrži željezo nove generacije koji u svojoj formulaciji, osim ne – hem željeza, imaju i hemoglobinski oblik željeza. Dodatak hemoglobina u GlobiFeru povećava apsorpciju željeza za 40%, stoga je za poboljšanu apsorpciju potrebna manja doza željeza. Budući da se hemoglobinsko željezo apsorbira kao kompleks tako da u crijevu nema slobodnih iona željeza, osigurana je dobra podnošljivost bez tipičnih nuspojava uzimanja željeza u obliku dodatka prehrani.

Tim Vitaminoteke