Globifer Forte: Osigurajte optimalan unos željeza tijekom trudnoće

Iako danas znamo da trudnice ne bi trebale jesti za dvoje, ipak je u trudnoći potrebno povećati unos energije te određenih vitamina i minerala. Upravo je željezo jedan od važnih minerala za kojim u trudnoći postoje povećane potrebe.

 

Naš organizam ne može sam proizvesti željezo, nego ga trebamo osigurati prehranom te, u slučaju potrebe, dodacima prehrani. Zbog toga povećanje unosa namirnica bogatih željezom može biti izuzetno važno, a posebice tijekom razdoblja trudnoće.

 

Zašto je važan optimalan unos željeza?

 

Kako bi se bebi osiguralo dovoljno hranjivih tvari potrebnih za pravilan rast i razvoj, u trudnoći se volumen krvi povećava za čak 30 do 50%. Budući da je željezo sastavni dio crvenih krvnih stanica, povećanjem volumena krvi tijekom trudnoće bit će potrebno i više crvenih krvnih stanica, a samim rast će i potrebe za željezom.

 

Ako trudnica nema dovoljne razine željeza, postoji rizik da će razviti anemiju, najčešće stanje u trudnoći povezano s nedostatkom željeza. Iako se umjereni oblik anemije, zbog povećanog volumena krvi, smatra normalnom pojavom tijekom trudnoće, teška anemija vrlo je ozbiljno stanje koje može biti rizično i za majku i za bebu te dovesti do prijevremenog poroda i niske porođajne mase.

 

Vrste željeza

 

Razlikujemo dvije vrste željeza – hem željezo i ne-hem željezo. Hem željezo predstavlja organski oblik željeza visoke bioraspoloživosti u organizmu, a nalazimo ga u namirnicama životinjskog podrijetla. S druge strane, ne – hem željezo, anorganski oblik željeza,  možemo pronaći u namirnicama biljnog podrijetla. Ovaj oblik željeza ima slabiju bioraspoloživost i slabiju apsorpciju koja se može poboljšati ako se prehrana dodatno obogati izvorom vitamina C.

 

Namirnice bogate željezom koje su poželjne u trudnoći

 

Među izvorima hem – željeza koje je poželjno konzumirati tijekom trudnoće ističu se:

  • crveno nemasno meso, primjerice junetina i govedina
  • riba, poput lososa, skuše i srdele
  • meso peradi, kao što je piletina
  • jaja

 

Namirnice bogate ne – hem željezom koje bi trudnice svakako trebale uključiti u jelovnik su:

  • mahunarke, poput graha, slanutka i leće
  • zeleno lisnato povrće, primjerice kelj, blitva i špinat
  • brokula

 

Ako se prehrana buduće majke većinom temelji na biljnim namirnicama, odnosno biljnim izvorima željeza, svakako bi bilo dobro konzultirati se s liječnikom o tome treba li uvesti i dodatke prehrani sa željezom. Pripravci koji se koriste obično sadrže željezo u visokim dozama koje nerijetko prelaze gornju podnošljivu granicu unosa za odrasle od 45 mg/dan. Takvo željezo dolazi u ne – hem obliku te vrlo često izaziva neugodne nuspojave, poput bolova u želucu, mučnine, pojave proljeva ili opstipacije. To su vrlo često i tipični simptomi trudnoće s kojima se buduće majke ionako svakodnevno susreću.

 

GlobiFer forte+ za optimalan unos željeza u trudnoći

 

Idealan dodatak prehrani sa željezom svakako bi trebao sadržavati oblik željeza koji se dobro apsorbira i ne uzrokuje neželjene nuspojave. Dodatak hem željeza u dodacima prehrani željeza nove generacije povećava apsorpciju željeza za oko 40%. Stoga je za poboljšanu apsorpciju potrebna manja doza željeza. Budući da se hem željezo apsorbira kao kompleks tako da u crijevu nema slobodnih iona željeza, osigurana je njegova dobra podnošljivost. I to bez tipičnih nuspojava uzimanja željeza u obliku dodatka prehrani.

 

Dobra vijest je da na tržištu postoji GlobiFer forte+, niskodozirani pripravak željeza nove generacije. U svojoj formulaciji, osim ne – hem željeza, sadrži i hem oblik željeza. On je istodobno dodatno obogaćen i vitaminom B12 te folnom kiselinom zbog čega predstavlja idealan odabir za trudnice.

Tim Vitaminoteke