Kako održavati željezo u trudnoći?

Trudnoća je jedno od najosjetljivijih razdoblja u životu žene kada postoji povećan rizik za razvoj anemije. Naime, u trudnoći se volumen krvi povećava za čak 30 do 50% kako bi se bebi osiguralo dovoljno hranjivih tvari potrebnih za pravilan rast i razvoj. Budući da je željezo sastavni dio crvenih krvnih stanica, povećanjem volumena krvi tijekom trudnoće bit će potrebno i više crvenih krvnih stanica. Samim time tijelo traži povećano željezo u trudnoći.

 

Ako trudnica nema dovoljne zalihe željeza, postoji rizik da će razviti anemiju, najčešće stanje u trudnoći povezano s nedostatkom željeza. Umjereni oblik anemije, zbog povećanog volumena krvi, se smatra normalnom pojavom tijekom trudnoće. No teška anemija vrlo je ozbiljno stanje koje može biti rizično i za majku i za bebu te dovesti do prijevremenog poroda i niske porođajne mase.

 

Problem uobičajenih dodataka prehrani sa željezom

 

Kod nedostatnih zaliha željeza, odnosno dijagnoze anemije, liječnik će budućoj majci najčešće preporučiti uzimanje željeza u obliku dodataka prehrani. Tipični pripravci obično sadrže željezo u visokim dozama koje nerijetko prelaze gornju podnošljivu granicu unosa za odrasle od 45 mg/dan. Takvo željezo dolazi u ne – hem obliku. Ono često izaziva neugodne nuspojave, poput bolova u želucu, mučnine, pojave proljeva ili opstipacije. To su vrlo često i simptomi trudnoće s kojima se buduće majke ionako svakodnevno susreću.

 

Kako izgleda idealni dodatak prehrani sa željezom?

 

Idealan dodatak prehrani sa željezom treba sadržavati oblik željeza koji se dobro apsorbira i ne uzrokuje neželjene nuspojave. Stoga nove generacije dodataka prehrani sa željezom sadrže i hem oblik željeza koji povećava apsorpciju željeza za oko 40% pa je za poboljšanu apsorpciju potrebna manja doza željeza. Budući da se hem željezo apsorbira kao kompleks tako da u crijevu nema slobodnih iona željeza, osigurana je njegova dobra podnošljivost bez tipičnih nuspojava uzimanja željeza u obliku dodatka prehrani. To je odlično kad nam nedostaje željezo u trudnoći.

 

Crtice iz znanosti

 

Cilj istraživanja objavljenog u znanstvenom časopisu Journal of Family Medicine and Primary Care bio je ispitati učinkovitost hem željeza u obliku dodatka prehrani kod anemije uzrokovane nedostatkom željeza u trudnoći.

 

U studiji su sudjelovale 122 trudnice s dijagnosticiranom anemijom zbog nedostatka željeza. Imale su razinu hemoglobina u krvi ≤ 10 g/dL. Ispitanice su uzimale dodatak prehrani s hem željezom u dozi od 18 mg dva puta dnevno tijekom tri mjeseca. Kako bi ispitali učinkovitost hem željeza u obliku dodatka prehrani, ispitanicama je prije i tri mjeseca nakon uzimanja izmjerena razina hemoglobina i feritina. Također je izmjeren i prosječni opseg crvenih krvnih stanica (engl., mean corpuscular volume, MCV) te prosječna masa hemoglobina (engl. mean corpuscular hemoglobin, MCH).

 

Rezultati su pokazali da je nakon tri mjeseca uzimanja hem željeza razina hemoglobina porasla s   8,4 ± 2,7 na 11,2 ± 2,1 g/dL,  a razina feritina s 22,6 ± 5,6 na 112,8 ± 4,8 μg/L. Osim toga, zabilježen je i porast vrijednosti MCV i MCH s 74,2 ± 4,8 fL i 24,2 ± 7,8 pg na 92,0 ± 4,1 fL i 32,6 ± 6,2 pg. Zato su autori ove studije zaključili kako uzimanje dodatka prehrani s hem oblikom željeza predstavlja učinkovit način kako nadoknaditi iscrpljene zalihe željeza u trudnoći.

 

GlobiFer forte+ za optimalan unos željeza u trudnoći

 

GlobiFer forte+, niskodozirani pripravak željeza nove generacije. U svojoj formulaciji, osim ne – hem željeza, sadrži i hem oblik željeza. On je istodobno dodatno obogaćen i vitaminom B12 te folnom kiselinom zbog čega predstavlja idealan odabir za trudnice.

 

Nutricionistički tim Vitaminoteke

 

Literatura:

Abdelazim IA, Abu-Faza M, Shikanova S, Zhurabekova G, Maghrabi MM. Heme-bound iron in treatment of pregnancy-associated iron deficiency anemia. J Family Med Prim Care. 2018 Nov-Dec;7(6):1434-1438. doi: 10.4103/jfmpc.jfmpc_271_18. PMID: 30613538; PMCID: PMC6293905.