Globifer – najbolji izbor za nedostatak željeza u tijelu

Jeste li znali kako se gotovo dvije trećine željeza u tijelu nalazi se u obliku proteina hemoglobina? Nedostatak željeza u organizmu najčešći je nedostatak mikronutrijenata u svijetu. Ovo stanje se javlja kada naše tijelo nije dovoljno opskrbljeno željezom, što negativno utječe na stvaranje hemoglobina. Kada su zalihe hemoglobina u tijelu nedostatne, razvit će se anemija zbog nedostatka željeza, a posljedično mišići i tkiva bit će nedovoljno opskrbljeni kisikom te neće biti učinkoviti u obavljanju svojih zadaća.

 

Životne navike, poput unosa željeza hranom (i dodacima prehrani) te tjelesna aktivnost, mogu utjecati na rezerve željeza, a samim time i na razinu hemoglobina.

 

Koje su prednosti hem oblika željeza?

 

Hem željezo je oblik željeza organskog podrijetla koji predstavlja prirodnu komponentu hemoglobina. Karakterizira ga visoka bioraspoloživost u organizmu. Naime, za razliku do ne – hem željeza čija apsorpcija iznosi tek 1 – 15%,  apsorpcija hem oblika željeza iznosi 15 – 45% te ne ovisi o prehrambenim čimbenicima i želučanoj kiselini. S druge strane, anorganski ne – hem oblik željeza ima slabiju bioraspoloživost, a njegova je apsorpcija ovisna o želučanoj kiselini. Osim toga, apsorpciju ne – hem željeza dodatno ometaju spojevi iz žitarica i povrća koje nazivamo fitati. Hem željezo nalazimo u namirnicama životinjskog porijekla, poput crvenog mesa, ribe, jaja i mesa peradi, dok se ne – hem oblik željeza skriva u biljnim namirnicama, kao što su žitarice i povrće.

 

Ne – hem željezo česti je oblik željeza i u dodacima prehrani za nedostatak željeza. Takvi pripravci obično sadrže visoku dozu željeza koja se vrlo često loše podnosi te izaziva neželjene nuspojave poput bolova u želucu, mučnine te pojave proljeva ili opstipacije.

 

Crtice iz znanosti

 

Cilj istraživanja objavljenog 2020. godine u znanstvenom časopisu Haematologica bio je ispitati utjecaj unosa željeza na razinu hemoglobina, kao i razinu feritina. U studiju je uključeno 2323 ispitanika, redovitih darivatelja krvi. Znanstvenici su ispitali njihov dnevni unos hem i ne-hem oblika željeza, razinu tjelesne aktivnosti te su odredili razine hemoglobina i feritina. Rezultati su pokazali kako je veći unos hem oblika željeza i niži unos ne-hem željeza bio povezan s višim razinama hemoglobina u krvi, kao i višim razinama feritina. Znanstvenici su stoga zaključili kako su darivatelji krvi s većim unosom hem oblika željeza sposobniji u održavanju zaliha hemoglobina za oporavak razine hemoglobina nakon darivanja krvi.

 

GlobiFer forte u službi optimalne apsorpcije željeza

 

GlobiFer forte dodatak prehrani sadrži jedinstvenu formulaciju. Optimalna kombinacija hem i ne – hem željeza koja se apsorbira pomoću dva različita mehanizma i ima nisku dozu željeza.

 

Dodatak hem željeza povećava apsorpciju željeza za 40%, stoga je za poboljšanu apsorpciju potrebna manja doza željeza. Istovremeno, osigurana je dobra podnošljivost bez tipičnih nuspojava uzimanja željeza u obliku dodatka prehrani.

 

GlobiFer forte tablete sadrže 18 mg elementarnog željeza i 519 mg hemoglobina, a uzima se jedna tableta dnevno.

Nutricionistički tim Vitaminoteke

 

Literatura:

Tiffany C. Timmer, Rosa de Groot, Judith J.M. Rijnhart, Jeroen Lakerveld, Johannes Brug, Corine W.M. Perenboom, A. Mireille Baart, Femmeke J. Prinsze, Saurabh Zalpuri, C. Ellen van der Schoot, Wim L.A.M. de Kort, Katja van den Hurk. Dietary intake of heme iron is associated with ferritin and hemoglobin levels in Dutch blood donors: results from Donor InSight. Haematologica 2019;105(10):2400-2406; https://doi.org/10.3324/haematol.2019.229450.