Kako vratiti normalno željezo u krvi uz Globifer

Iako se željezo u našem tijelu nalazi u vrlo malim količinama, ovaj esencijalni mikronutrijent ima brojne važne uloge. Većina željeza u organizmu pohranjena je u obliku hemoglobina, proteina crvenih krvnih stanica te proteina feritina. Hemoglobin ima zadaću prijenosa kisika do svih dijelova tijela, a feritin koji služi kao spremište zaliha željeza.

 

Niske razine željeza u krvi nisu neuobičajena pojava. Posebice u osjetljivim populacijskim skupinama, kao što su primjerice trudnice i starije osobe. Ako se takvo stanje ne liječi, može se razviti ozbiljnije stanje poznato kao anemija uzrokovana nedostatkom željeza.

 

Anemija zbog nedostatka željeza je stanje kada naša krv ne sadrži dovoljno zdravih eritrocita koji normalno prenose kisik. Zbog toga se javljaju simptomi poput nedostatka energije, umora, kratkoće daha, poteškoća s koncentracijom, učestalih infekcija, glavobolja ili lupanja srca. Budući da je liječenje anemije nerijetko dugotrajan i mukotrpan posao, vrlo je važno redovito provjeravati razinu željeza u krvi. U slučaju niskih razina, treba pravovremeno započeti s terapijom kako bi ste postiglo normalno željezo u krvi i spriječili teži oblici anemije.

 

Što podrazumijeva pojam normalno željezo u krvi?

 

Mjerenje hemoglobina i hematokrita dvije su najčešće krvne pretrage koje se koriste za utvrđivanje nedostatka željeza u krvi. Ipak, ne smatraju se dovoljno osjetljivima i pouzdanima u slučaju ranijih stadija nedostatka željeza. Koriste se za postavljanje dijagnoze anemije zbog nedostatka željeza.

Budući da je danas poznato kako razina feritina reflektira zalihe željeza u organizmu, mjerenje razine feritina u krvi smatra se pouzdanijom krvnom pretragom za utvrđivanje ranijih stadija nedostatka željeza. Ako vrijednosti feritina premašuju 100 ng/ml, status željeza smatra se adekvatnim. Tada je vrlo mala vjerojatnost pojave anemije uzrokovane manjkom željeza. S druge strane, vrijednosti feritina manje od 30 ng/ml ukazuju na smanjenju rezervu željeza te zahtijevaju suplementaciju ovim mineralom.

 

Kako vratiti željezo u krvi?

 

Kod dokazanog manjka željeza u krvi osim pažljivog odabira hrane bogate željezom, preporučuje se i uzimanje dodataka prehrani sa željezom. Pripravci koji se nerijetko koriste obično sadrže visoko dozirano željezo. Osim toga, vrlo često prelaze gornju podnošljivu granicu unosa za odrasle od 45 mg/dan. Takvo željezo dolazi u ne – hem obliku te izaziva neugodne nuspojave. Mogu biti prisutni bolovi u želucu, mučnine, pojave proljeva ili opstipacije, a u konačnici i loše suradljivosti za uzimanje spomenutih pripravaka. Kako bi se spriječile ove neugode nuspojave, preporučuje se birati one dodatke prehrani sa željezom koji u svojoj formulaciji sadrže i hem oblik željeza. Dodatak hemoglobina u pripravcima nove generacije povećava apsorpciju željeza za 40%, stoga je za poboljšanu apsorpciju potrebna manja doza željeza. Budući da se hemoglobinsko željezo apsorbira kao kompleks tako da u crijevu nema slobodnih iona željeza, osigurana je dobra podnošljivost bez tipičnih nuspojava uzimanja željeza u obliku dodatka prehrani.

Idealan dodatak prehrani sa željezom svakako bi trebao sadržavati oblik željeza koji se dobro apsorbira i koji ne uzrokuje neželjene nuspojave.  Upravo takav oblik željeza nalazimo u GlobiFer dodacima prehrani. GlobiFer obitelj dodataka prehrani sadrži željezo nove generacije. Ono u svojoj formulaciji, osim ne – hem željeza, imaju i hemoglobinski oblik željeza.

 

Koliko često treba kontrolirati željezo u krvi?

 

Osobama koje nemaju problem s niskim željezom preporuča se jednom godišnje provjeriti status željeza u krvi. To je bitno kako bi se eventualni manjak otkrio u što ranijoj fazi. S druge strane, osobe koje su trenutno na terapiji zbog nedostatka željeza prije ponovnog testiranja razine hemoglobina i feritina trebale bi pričekati najmanje tri mjeseca od početka liječenja. Međutim, postoje i slučajevi kada osobe s anemijom zbog nedostatka željeza ne reagiraju na terapiju ili imaju neželjene nuspojave koje im narušavaju kvalitetu života. U tom slučaju, ako se ne primijeti poboljšanje simptoma tijekom prvih četiri do osam tjedana od početka uzimanja željeza u obliku dodatka prehrani, preporuča se ponoviti pretragu razine hemoglobina kako bi se provjerilo je li došlo do odgovora na terapiju.

 

Nutricionistički tim Vitaminoteke