Vrste anemija

Anemija je stanje do kojeg dolazi kada je broj eritrocita u našem tijelu nedostatan ili kada funkcija ovih krvnih stanica nije odgovarajuća. Postoji mnogo vrsta anemija, no ono što im je zajedničko su simptomi, poput osjećaja umora, kratkoće daha i vrtoglavice. Dok se određene vrste anemije mogu liječiti jednostavno i u kratkom vremenskom razdoblju, postoje i one vrste koje zahtijevaju ozbiljnije i dugotrajnije liječenje. Stoga vam na jednom mjestu donosimo mali vodič u kojem ćemo pojasniti različite vrste anemija.

 

Vrste anemija

 

Anemija se najčešće klasificira ovisno o uzroku pojave ovog stanja. Tako razlikujemo tri osnovne vrste anemija:

  • Mikrocitna anemija – veličina eritrocita je manja od normalne
  • Normocitna anemija – broj eritrocita je nedostatan da bi zadovoljio potrebe organizma
  • Makrocitna anemija – koštana srž proizvodi eritrocite veće veličine nego li je to uobičajeno

 

Mikrocitna anemija

 

Kao što sami naziv upućuje, kod mikrocitne anemije dolazi do smanjenja veličine crvenih krvnih stanica. Ona astaje kao posljedica nedovoljne količine hemoglobina. Najčešći uzrok pojave mikrocitne anemije jest anemija zbog nedostatka željeza, a javlja se kada naše tijelo nema dovoljno željeza koje mu je prijeko potrebno za stvaranje hemoglobina. Među ostalim uzrocima mikrocitne anemije ističe se primjerice talasemija, nasljedni poremećaj krvi kod kojeg tijelo proizvodi hemoglobin abnormalnog oblika, te sideroblastična anemija, stanje u kojem koštana srž nije u mogućnosti proizvesti dovoljno zdravih crvenih krvnih stanica.

 

Liječenje mikrocitne anemije ovisi o samom uzroku ovog stanja. Dakle, ako u podlozi mikrocitne anemije leži nedostatak željeza, liječenje će uključiti uzimanje dodataka prehrani sa željezom, kao i uvođenje promjena u prehrani. Pri tome će naglasak trebati staviti na namirnice koje predstavljaju izvor ovog minerala.

Normocitna anemija

 

Kod normocitne anemije veličina prisutnih crvenih krvnih stanica je jednaka i uobičajena, međutim razina cirkulirajućih crvenih krvnih stanica ne može zadovoljiti potrebe organizma. Normocitna anemija najčešće se javlja kao posljedica neke kronične bolesti. To mogu biti autoimune bolesti, infekcija virusom HIV-a, upalne bolesti crijeva te maligne bolesti. Osim toga, uzrok normocitne anemije može biti i gubitak krvi, uzimanje određenih lijekova te aplastična i hemolitička anemija.  Kao i u slučaju mikrocitne anemije, liječenje će ovisiti o samom uzroku normocitne anemije.

 

Makrocitna anemija

 

Makrocitnu anemiju karakterizira veličina crvenih krvnih stanica veća od uobičajene. Do ovog stanja može doći ako u organizmu nedostaju određeni nutrijenti potrebni za proizvodnju crvenih krvnih stanica u koštanoj srži.

U skupinu makrocitnih anemija ubraja se megaloblastična anemija koja nastaje kada organizmu manjka vitamina B12 ili folata. To koštanoj srži otežava proizvodnju eritrocita. Megaloblastična anemija se liječi uzimanjem vitamina B12, odnosno folata u obliku dodatka prehrani, te povećanjem unosa namirnica koji predstavljaju izvor spomenutih nutrijenata.

S druge strane, razlikujemo i nemegaloblastičnu anemiju kao vrstu makrocitne anemije. Nemegaloblastična anemija se javlja kao posljedica bolesti i stanja koji mogu utjecati na sposobnost apsorpcije nutrijenata potrebnih za pravilno stvaranje eritrocita, primjerice hipotireoza, alkoholizam ili bolesti jetre. Kao i u prethodnim slučajevima, liječenje nemegaloblastične anemije ovisit će o uzroku.

 

Možemo li utjecati na pojavu anemije?

 

Dok pojavu nasljednih vrsta anemije nažalost ne možemo spriječiti, na rizik od pojave drugih vrsta anemije ipak možemo utjecati. Prije svega, preporučuje se obratiti pažnju na prehrambene navike, odnosno unos namirnica bogatih željezom te vitaminom B12 i folatom. Kada prehranom ne možemo postići adekvatnu razinu željeza u krvi, kao i drugih nutrijenata neophodnih za stvaranje eritrocita, savjetuje se posegnuti za dodacima prehrani. Idealan dodatak prehrani sa željezom trebao bi sadržavati oblik željeza koji se dobro apsorbira i koji ne uzrokuje neželjene nuspojave. GlobiFer dodaci prehrani sadrže jedinstvenu formulaciju, kombinaciju hem i ne – hem željeza koja se apsorbira pomoću dva različita mehanizma i ima nisku dozu željeza. Dodatak hem – željeza povećava apsorpciju željeza do otprilike 40%, stoga je za poboljšanu apsorpciju potrebna manja doza željeza. Istovremeno, osigurana je dobra podnošljivost bez tipičnih nuspojava uzimanja željeza u obliku dodatka prehrani. Osim toga, pripravak GlobiFer forte+, osim spomenutog željeza poboljšanje apsorpcije, dodatno je obogaćen i folnom kiselinom te vitaminom B12.

 

Nutricionistički tim Vitaminoteke