Zašto je važna razina željeza u krvi?

Jeste li znali da u našem tijelu imamo dovoljno željeza da načinimo veliki čavao? Željezo se u organizmu nalazi u vrlo malim količinama, no upravo su te male zalihe vrlo važne. Naime, oko 70 % željeza u tijelu nalazi se unutar strukture hemoglobina, proteina crvenih krvnih stanica koje pomažu u prijenosu kisika. Ostatak od ukupne količine željeza u organizmu (oko 25 %) nalazimo  unutar strukture krvnog proteina kojeg nazivamo feritin, dok preostalih gotovo 5 % čini komponentu nekih drugih esencijalnih proteina.

 

Koja je uloga hemoglobina?

 

Hemoglobin je protein u eritrocitima, crvenim krvnim stanicama koji ima važnu zadaću prijenosa kisika do svih dijelova tijela, ali i ugljikovog dioksida iz stanica do pluća kako bismo ga izdahnuli. Stanja poput anemije uzrokovane nedostatkom željeza, trudnoća, problemi s jetrom, infekcije mokraćnih puteva povezane su sa smanjenom razinom hemoglobina u krvi.

 

Zašto nam je važan feritin?

 

Feritin možemo zamisliti kao svojevrsnu „smočnicu” željeza. Ovaj protein služi za pohranu željeza, a najveće koncentracije feritina nalazimo u stanicama jetre te u dijelu imunosnog sustava, tzv. retikuloentodelnom sustavu.

 

Kada se pokaže potreba za željezom – primjerice u razdoblju rasta i razvoja, tijekom trudnoće, ili kod gubitka menstrualne krvi – željezo se troši iz zaliha. Organizam će tada dati signal stanicama da oslobode feritin koji se potom veže na transferin. Ovaj protein zapravo predstavlja „taksi službu” za prijenos feritina do mjesta gdje se stvaraju nove krvne stanice.

 

Kada dođe vrijeme da se zalihe željeza ponovo napune, apsorpcija se pojača. Tada organizam, ukoliko su prehrambeni izvori adekvatni, nadomješta izgubljene zalihe. Ako izvori željeza nisu adekvatni dolazi do nedostatka željeza i anemije koja je rezultat tog nedostatka.

 

Dovoljna razina željeza u krvi i prehrana

 

Prvi korak u održavanju adekvatne razine željeza u krvi, odnosno poželjne razine hemoglobina je pripaziti na adekvatan unos željeza prehranom. Namirnice koje nam mogu pomoći povećati željezo u krvi možemo podijeliti u dvije skupine – izvori hem i ne-hem željeza. Hem željezo prirodno je prisutno u namirnicama životinjskog podrijetla poput crvenog mesa, peradi, ribe i jaja. Upravo se hem željezo brže i lakše apsorbira. S druge strane, ne-hem željezo u najvećoj količini možemo pronaći u namirnicama biljnog podrijetla. Tu se posebno ističu cjelovite žitarice, povrće te obogaćeni proizvodi. Tamnozeleno lisnato povrće poput špinata i kelja, suho voće, posebno grožđice i sušene marelice, mahunarke leća i soja izvrsni su izvori ne-hem željeza. Ono što je karakteristično za ovaj oblik željeza je slabija apsorpcija. No ona se može poboljšati obogaćivanjem prehrane vitaminom C poput citrusnog voća, paprike, bobičastog voća i zelenog lisnatog povrća.

 

Ako je razina željeza u krvi dokazano nedostatna, osim pažljivog odabira hrane bogate željezom, preporučuje se i uzimanje dodataka prehrani sa željezom. Pripravci koji se nerijetko koriste obično sadrže visoko dozirano željezo. Oni vrlo često prelaze gornju podnošljivu granicu unosa za odrasle od 45 mg/dan. Takvo željezo dolazi u ne – hem obliku te izaziva neugodne nuspojave. Mogu biti prisutni bolovi u želucu, mučnine, pojave proljeva ili opstipacije, a u konačnici i loše suradljivosti za uzimanje spomenutih pripravaka.

 

Prednosti dodataka prehrani s hemoglobinskim željezom

 

Idealan dodatak prehrani sa željezom svakako bi trebao sadržavati oblik željeza koji se dobro apsorbira i koji ne uzrokuje neželjene nuspojave.  Upravo takav oblik željeza nalazimo u GlobiFer dodacima prehrani. GlobiFer obitelj dodataka prehrani sadrži željezo nove generacije. Oni u svojoj formulaciji, osim ne – hem željeza, imaju i hemoglobinski oblik željeza. Dodatak hemoglobina u GlobiFeru povećava apsorpciju željeza za 40%, stoga je za poboljšanu apsorpciju potrebna manja doza željeza. Hemoglobinsko željezo apsorbira se kao kompleks tako da u crijevu nema slobodnih iona željeza. Zato je osigurana dobra podnošljivost bez tipičnih nuspojava uzimanja željeza u obliku dodatka prehrani.

Tim Vitaminoteke