Kako povećati željezo u krvi?

Donosimo vam savjete kako povećati željezo u krvi. No kako prepoznati slabokrvnost i što utječe na razinu željeza? Ako ste nedavno radili krvnu sliku koja je pokazala nedostatnu razinu željeza u krvi, liječnik vam je postavio dijagnozu sideropenične anemije. Ta vas je činjenica možda iznenadila, no anemija ili slabokrvnost uzrokovana nedostatkom željeza jedan je od najčešćih nutritivnih deficita diljem svijeta. Definicija anemije uključuje smanjeni broj crvenih krvnih zrnaca – eritrocita ili proteina koji prenose kisik – hemoglobina. Uzrok tome mogu biti različiti čimbenici. Najčešći uzroci anemije su poremećaji u proizvodnji krvnih stanica. Njihova pojačana razgradnja, krvarenje, povećanje potreba primjerice tijekom rasta i razvoja, neadekvatna prehrana, i prisutnost tvari koje ometaju apsorpciju željeza. Ili kombinacija svega navedenog.

 

Kako prepoznati anemiju?

 

Kada je razina željeza niska, ne proizvodi se dovoljna količina hemoglobina. Hemoglobin je odgovoran za prijenos kisika, stoga dovoljna količina kisika ne može doći od pluća do ciljnih organa. Nekoliko je simptoma specifičnih za pojavu anemije. To mogu biti umor i letargija, opća slabost organizma, bljedilo kože te hladne rukice i slab apetit kod djece. Važno je prepoznati simptome na vrijeme te spriječiti njihov daljnji razvoj i eventualne komplikacije. Za početak je važno biti dobro informiran kako povećati željezo u krvi.

 

Rizične skupine za razvoj anemije

 

Slabokrvnost se može javiti u svakoj dobi, a posebno osjetljive skupine su djeca, trudnice, adolescenti, žene reproduktivne dobi, vegetarijanci i vegani te osobe starije dobi koje često imaju prisutne i druge bolesti.

 

Prehrana – prva linija obrane

 

Kada nam je ustanovljen nedostatak željeza, prehrana prva odgovara na pitanje kako povećati željezo u krvi? Željezo je rasprostranjeno u brojnim namirnicama, te je dnevne potrebe lako zadovoljiti pravilnom prehranom. Namirnice koje nam mogu pomoći povećati željezo u krvi možemo podijeliti u dvije skupine – izvori hem i ne-hem željeza. Hem željezo prirodno je prisutno u namirnicama životinjskog podrijetla poput crvenog mesa, peradi, ribe i jaja i upravo se hem željezo brže i lakše apsorbira te povećava željezo u krvi. Posebno dobrim izvorom hem željeza smatra se crveno meso, posebice junetina te iznutrice.

S druge strane, ne-hem željezo u najvećoj količini možemo pronaći u namirnicama biljnog podrijetla, posebno cjelovitim žitaricama, povrću te obogaćenim proizvodima. Tamnozeleno lisnato povrće poput špinata i kelja, suho voće, posebno grožđice i sušene marelice, mahunarke leća i soja izvrsni su izvori ne-hem željeza. Ono što je karakteristično za ovaj oblik željeza je slabija apsorpcija, što se može poboljšati obogaćivanjem prehrane vitaminom C poput citrusnog voća, paprike, bobičastog voća i zelenog lisnatog povrća.

 

Ako prehrana nije dovoljna – tu su dodaci prehrani sa željezom

 

Ako povećanje unosa preporučenih namirnica nije dalo rezultata, onda kako povećati željezo u krvi? U tom slučaju valja posegnuti za dodatkom prehrani sa željezom. Međutim, kako odabrati dodatak prehrani koji je idealan baš za nas i koji će nam pomoći povećati željezo u krvi.

Pripravci koji se koriste obično sadrže željezo u visokim dozama koje nerijetko prelaze gornju podnošljivu granicu unosa. Takvo željezo dolazi u ne-hem obliku te vrlo često izaziva neugodne nuspojave, poput bolova u želucu, mučnine, pojave proljeva ili zatvora, koje osobama s poremećajima probavnog sustava ionako zadaju dovoljno muke.

Dodatak hem željeza u dodacima prehrani željeza nove generacije povećava apsorpciju željeza za oko 40%, stoga je za poboljšanu apsorpciju potrebna manja doza željeza. Budući da se hem željezo apsorbira kao kompleks tako da u crijevu nema slobodnih iona željeza, osigurana je dobra podnošljivost bez tipičnih nuspojava uzimanja željeza u obliku dodatka prehrani.

 

Nutricionistički tim Vitaminoteke / Vitamini.hr