Anemija i najčešći simptomi

Anemija ili slabokrvnost jedan je od najčešćih hematoloških poremećaja kojim je pogođen značajan dio populacije. Kod anemije se smanjuje broj crvenih krvnih stanica hemoglobina, a jedan od češćih uzroka je nedostatan unos željeza. Važno je naglasitit kako se anemija može pojaviti u svim razdobljima života. Najčešće se javlja kod žena, odnosno trudnica, adolescenata te osoba starije dobi.

Kako bismo spriječili nastanak, daljnji razvoj i eventualno komplikacije važno je prepoznati simptome. Najčešće su to slabost, vrtoglavica, kronični umor, ubrzan rad srca i blijeda koža. Simptome je svakako moguće ublažiti i prevenirati njihov daljnji razvoj a po potrebi uzimati dodatak prehrani. On će doprinijeti smanjenju slabokrvnosti, ali i cjelokupnom zdravlju i funkciji organizma.

 

Željezo kao važan nutrijent za normalnu funkciju organizma

 

Željezo je sastavni dio hemoglobina, a jedna od najvažnijih uloga koju željezo ima u našem organizmu je prijenos kisika. Hemoglobin ima funkciju opskrbe krvi kisikom te njegovog prenošenja u sva tkiva u organizmu. Željezo kao nutrijent jedan je od najvažnijih elemenata koje unosimo u svoje tijelo putem prehrane.
Dva su oblika željeza koje naš organizam preuzima prehranom: hem i ne-hem željezo. Hem željezo se lakše i brzo apsorbira, za razliku od ne-hem željeza koje se apsorbira slabije. Za učinkovitije i brže tretiranje simptoma anemije preporuča se veći unos namirnica koje sadrže željezo.

 

Anemija u trudnoći

 

Zbog dvostruko većih potreba opskrbe ploda radi povećanog volumena krvi majke, u trudnoći je neophodan povećan unos željeza.
Nerijetko žene u trudnoću ulaze s niskim zalihama željeza, stoga mnoge trudnice imaju povećani rizik od razvoja anemije. Kod blažeg oblika anemija najčešći simptomi su osjećaj iscrpljenosti, a ukoliko se ne liječi može nepovoljno djelovati na samu majku, ali i na dijete.
Trudnicama se preporuča dodatan unos željeza u obliku dodataka prehrani jer često, samo unosom prehrane bogate željezom, ne možemo ostvariti optimalnu dozu koja nam je potrebna. Dodatak prehrani kao što je GlobiFer forte+ sadrži jedinstvenu formulaciju, kombinaciju hem i ne – hem željeza koja se apsorbira s u dva različita mehanizma, te ima nisku dozu željeza što omogućuje dobru podnošljivost bez uobičajenih nuspojava, a istovremeno sadrži i vitamin B12 i folnu kiselinu.

 

Kako povećati razinu željeza u krvi?

 

Kod stanja uzrokovanih nedostatkom željeza u krvi, pravilna, zdrava i uravnotežena prehrana od iznimnog je značaja. Konzumiranje namirnica bogatih željezom poput crvenog mesa, ribe (sadrže hem željezo) te mahunarki, žitarica i povrća (sadrže ne-hem željezo) ključno je u sprječavanju i tretiranju simptoma anemije. Unatoč tome, ponekad i pravilna prehrana nije dovoljna za nadomjestak željeza u organizmu te se u tim slučajevima preporuča uzimanje dodataka prehrani koji sadrže željezo.

 

Kako odabrati dodatak prehrani sa željezom?

 

Kod izbora suplemenata koji sadrže željezo, svakako je bitno proučiti te odabrati onaj pripravak koji u nižoj dozi željeza osigurava njegovu lakšu apsorpciju poput kombinacije hem i ne-hem željeza. Glavni nedostatak nekih pripravaka željeza upravo je velika količina željeza, što često izaziva mučninu, zatvor i ostale probavne smetnje.
Ukoliko sumnjate da imate anemiju i uočili ste neke od najčešćih simptoma, svakako se prvo obratite svom liječniku i napravite potrebne pretrage. No, nema razloga za strah jer se anemija danas može uspješno tretirati. Zahvaljujući GlobiFer dodacima prehrani, nova generaciji suplemenata sadrži optimalnu kombinaciju hem i ne-hem željeza i osigurava dobru apsorpciju te odličnu podnošljivost bez tipičnih nuspojava, dok istodobno doprinosi normalnom stvaranju crvenih krvnih zrnaca.

GlobiFer forte+, osim željeza, sadrži i dodatak vitamina B12 te folne kiseline čija kombinacija doprinosi normalnom stvaranju crvenih krvnih zrnaca i potrebnih nutrijenata, što ga čini idealnim izborom za trudnice.

Tim Vitaminoteke