Anemija u trudnoći

Složit ćete se kada kažemo kako je svaka trudnoća jedinstvena, međutim postoji nekoliko situacija i problema koje buduće majke može zateći nespremne. Jedan od njih često je i povećani rizik za razvoj anemije. Anemija u trudnoći stanje je do kojeg dolazi kada je u tijelu smanjen broj crvenih krvnih stanica koje dopremaju kisik iz pluća do ciljanih tkiva.

 

Zašto dolazi do anemije u trudnoći?

 

Tijekom trudnoće srce buduće majke radi snažnije kako bi bebi osiguralo dovoljno prijeko potrebnih nutrijenata. Povećava se i volumen krvi za 30 – 50% pa je izuzetno važno da trudnice također povećaju unos folne kiseline i željeza. Baš iz tog razloga kako bi se spriječila moguća pojava nedostatka željeza.

Anemija u trudnoći najčešće se javlja kao uzrok nedostatka željeza. Kada je razina željeza u organizmu niska, ne proizvodi se dovoljna količina hemoglobina pa crvene krvne stanice tada nisu u mogućnosti adekvatno prenositi kisik od pluća do svih ostalih dijelova tijela. Iako se umjereni oblik anemije, zbog povećanog volumena krvi, smatra normalnom pojavom tijekom trudnoće, teška anemija vrlo je ozbiljno stanje. Ono može biti rizično i za majku i za bebu te dovesti do prijevremenog poroda i niske porođajne mase.

 

Anemija u trudnoći i simptomi?

 

Simptomi anemije uslijed nedostatka željeza ponekad su vrlo slični uobičajenim simptomima trudnoće, a prepoznaju se kao:

  • umor i slabost
  • nedostatak daha
  • ubrzani otkucaji srca
  • blijeda koža
  • hladnoća ruku i stopala
  • problemi s koncentracijom

Rizik od anemije dodatno se povećava ako je trudnoća višeplodna, ako je vremensko razdoblje između dvije trudnoće vrlo kratko. Pa i ako je buduća majka prije trudnoće imala obilne menstruacije te ne unosi dovoljno namirnica koje su bogate željezom.

 

Kako doskočiti anemiji u trudnoći?

 

Postoji li sumnja u nedostatak željeza, izrazito je važno najprije posjetiti liječnika koji će postaviti dijagnozu deficita ovog elementa. Samodijagnoza nedostatka i uzimanje visokih doza dodataka prehrani sa željezom na svoju ruku nikako nisu preporučljivi te mogu dovesti do ozbiljnih problema.

Prehrana je svakako prva „linija obrane“ u prevenciji, ali i liječenju nedostatka željeza. Namirnice bogate željezom možemo podijeliti u dvije skupine – izvori hem željeza i izvori ne – hem željeza.

Hem željezo predstavlja organski oblik željeza visoke bioraspoloživosti u organizmu. Najbolji izvori su crveno meso, riba, školjke, jaja i meso peradi.
S druge strane, ne – hem željezo, anorganski oblik željeza, u najvećoj količini možemo pronaći u žitaricama i povrću. Ovaj oblik željeza ima slabiju bioraspoloživost i slabiju apsorpciju koja se može poboljšati ako se prehrana dodatno obogati izvorom vitamina C.

Osim pravilnim odabirom namirnica bogatih željezom, dijagnosticiranom nedostatku željeza u organizmu najčešće možemo doskočiti uzimanjem željeza u obliku dodataka prehrani.

Pripravci koji se koriste obično sadrže željezo u visokim dozama koje nerijetko prelaze gornju podnošljivu granicu unosa za odrasle od 45 mg/dan. Takvo željezo dolazi u ne – hem obliku te vrlo često izaziva neugodne nuspojave, poput bolova u želucu, mučnine, pojave proljeva ili opstipacije. To su vrlo često i tipični simptomi trudnoće s kojima se buduće majke ionako svakodnevno susreću.

 

GlobiFer forte+ – idealan dodatak prehrani za trudnice

 

Idealan dodatak prehrani sa željezom svakako bi trebao sadržavati oblik željeza koji se dobro apsorbira i koji ne uzrokuje neželjene nuspojave. Dodatak hem željeza u dodacima prehrani željeza nove generacije povećava apsorpciju željeza za oko 40%, stoga je za poboljšanu apsorpciju potrebna manja doza željeza. Budući da se hem željezo apsorbira kao kompleks tako da u crijevu nema slobodnih iona željeza, osigurana je njegova dobra podnošljivost. I to bez tipičnih nuspojava uzimanja željeza u obliku dodatka prehrani.

Dobra vijest je da na tržištu postoji GlobiFer forte+, niskodozirani pripravak željeza nove generacije koji u svojoj formulaciji, osim ne – hem željeza, sadrži i hem oblik željeza. On je istodobno dodatno obogaćen i vitaminom B12 te folnom kiselinom zbog čega predstavlja idealan odabir za trudnice.

Tim Vitaminoteke