Slabokrvnost kod starijih osoba

Iako se često smatra da su trudnice i djeca najosjetljivije skupine kada je u pitanju pojava anemije, starije osobe također su u velikom riziku od razvoja slabokrvnosti kao posljedice nedostatka željeza. Kako nam populacija stari, nedostatak željeza postaje relativno česta pojava. To doprinosi visokoj prevalenciji anemije u posljednjim desetljećima života te značajno utječe na smanjenje kvalitete života.

 

Koji su uzroci slabokrvnosti kod starijih osoba?

 

U velikom broju slučajeva, slabokrvnost ili anemija u starijoj životnoj dobi ne mora biti trajno stanje. Ipak, izuzetno je važno prepoznati je na vrijeme. Dugotrajna neliječena anemija povezuje se s duljim trajanjem hospitalizacije, slabijom pokretljivosti i općenito smanjenjem kvalitete života. To karakterizira smanjena mišićna snaga, kognitivno propadanje, depresija i krhkost.

 

Kod osoba starije dobi, nedostatak željeza često se javlja javlja zbog više različitih uzroka. Tako je neadekvatan prehrambeni status jedan je od najčešćih uzroka pojave anemije uzrokovane nedostatkom željeza. Osobe starije dobi često pate od različitih probavnih tegoba. To su stanja poput kroničnog gastritisa, ezofagitisa, ulkusa želuca ili duodenuma što može biti uzrok krvarenja u gornjem dijelu probavnog sustava, koje utječe na razvoj anemije.

 

Apsorpcija željeza kod starijih osoba nerijetko je smanjena. To može biti uzrokovano korištenjem različitih lijekova poput onih za smanjenje lučenja želučane kiseline. Također, dugotrajno korištenje nesteroidnih antireumatika jedan je od najčešćih uzroka mikrokrvarenja u osoba starije dobi. Poznato je kako se ova skupina lijekova koristi za smanjenje vrlo širokog spektra bolova. Najpoznatiji predstavnik ove skupine je aspirin, koji osim što služi kao analgetik i antipiretik često se koristi i za prevenciju neželjenih kardiovaskularnih događaja koji su učestali u starijoj populaciji. Nadalje, infekcije bakterijom Helicobacter pylori te pojave različitih kroničnih bolesti poput celijakije, upalnih bolesti crijeva i kroničnog gastritisa također mogu biti uzrok smanjenja apsorpcije željeza u probavnom sustavu.

 

Kod većine osoba starije dobi kojima je dijagnosticirana anemija česta je pojava više navedenih uzroka. Starije osobe često su kronični bolesnici s različitim patološkim stanjima i često uzimaju cijeli niz različitih lijekova. Stoa je teško precizno odrediti pravi uzrok anemije. U dijagnostici anemije osoba starije dobi ključno je razmišljati izvan okvira pojedine bolesti, te razmotriti međusoban utjecaj svih komorbiditeta.

 

Kako liječiti slabokrvnost kod starijih osoba?

 

Liječenje anemije uzrokovane nedostatkom željeza također može biti problematično s obzirom na prisutnost različitih bolesti i stanja koje uzrokuju smanjenu apsorpciju i bioraspoloživost ovog važnog elementa. U starijoj populaciji izuzetno je važno na vrijeme prepoznati i započeti nadoknadu željeza. Stoga je važno odabrati idealan dodatak prehrani koji će napuniti prazne zalihe željeza.

 

Idealan dodatak prehrani sa željezom svakako bi trebao sadržavati oblik željeza koji se dobro apsorbira i koji ne uzrokuje neželjene nuspojave. Dobra vijest je da na tržištu danas postoje niskodozirani pripravci željeza nove generacije. Oni u svojoj formulaciji, osim ne – hem željeza, sadrže i hem oblik željeza.

 

GlobiFer® dodatak prehrani – idealan odabir za starije osobe

 

GlobiFer® je dodatak prehrani s jedinstvenom, nisko doziranom formulacijom – kombinacijom hem i ne-hem željeza koja brzo i efikasno korigira manjak željeza te pomaže pri održavanju razine hemoglobina. Prednost GlobiFer® dodatka prehrani u odnosu na tradicionalne dodatke prehrani sa željezom svakako je puno bolja apsorpcija i bioraspoloživost. Prisutnost probavnih tegoba koje se također javljaju kao posljedica uzimanja uobičajenih dodataka prehrani sa željezom, prilikom korištenja GlobiFer® dodataka prehrani s hem željezom svedena je na minimum. Tako je i suradljivost korisnika izuzetno visoka.

Tim Vitaminoteke