Na što paziti kad birate najbolje tablete za željezo?

Nedostatak željeza javlja se kada naše tijelo nije dovoljno opskrbljeno željezom. Ovo stanje jedan je od najčešćih nedostataka mikronutrijenata te predstavlja veliki problem na globalnoj razini.

Nedovoljan unos željeza kao posljedica neuravnotežene prehrane i malnutricije svakako je najpoznatiji uzrok nedostatka željeza. Međutim, uzrokom nedostatka željeza mogu biti i povećane potrebe. Primjerice u razdoblju adolescencije, trudnoće i laktacije, ali i određena stanja koja smanjuju apsorpciju željeza, poput poremećaja u probavnom sustavu ili nedostatka vitamina C. Osim toga, zanimljiva je činjenica kako i redoviti darivatelji krvi mogu biti u riziku od nedostatka ovog  mikronutrijenta.

Srećom, željezo je dostupno i u obliku dodataka prehrani koji uz prehranu mogu pomoći nadoknaditi nedostatak željeza u organizmu. Kako u moru različitih pripravaka odabrati najbolje tablete za željezo saznajte u nastavku članka.

 

Zašto nam je željezo važno?

 

Željezo je esencijalni element u tragovima koji čini sastavni dio hemoglobina, proteina crvenih krvnih stanica. On ima zadaću prijenosa kisika od pluća do različitih tkiva. Također, neophodan je za rast, razvoj, normalnu funkciju stanica te proizvodnju određenih hormona i vezivnog tkiva.

Kako bi se svi ovi važni procesi mogli nesmetano odvijati, naše tijelo zahtijeva stalnu opskrbu željezom putem prehrane.  Željezo u prirodi možemo pronaći u dva osnovna oblika:

  • Hem željezo – organski oblik željeza visoke bioraspoloživosti u tijelu. U odnosu na ne – hem željezo, apsorpcija hem željeza je učinkovitija, iznosi od 15 – 45%, te na nju ne utječu prehrambeni čimbenici i želučana kiselina. Najbolji izvori hem željeza su crveno meso, riba, školjke, jaja i meso peradi.
  • Ne – hem željezo – anorganski oblik željeza, u najvećoj količini možemo pronaći u žitaricama i povrću. Ovaj oblik željeza se slabije apsorbira (1 – 15%) te ima i slabiju bioraspoloživost. Na apsorpciju ne – hem željeza utječe želučana kiselina, a dodatno je inhibirana fitatima, spojevima koje nalazimo u žitaricama i povrću, te polifenolima iz čaja. Apsorpcija ne – hem željeza može se poboljšati ako se prehrana obogati izvorom vitamina C.

 

Najbolje tablete za željezo: kriteriji za odabir

 

Uzimanje željeza u obliku dodataka prehrani može biti nužno u situacijama kada ga se prehranom ne unosi dovoljno, odnosno kada postoje povećane potrebe za ovim esencijalnim nutrijentom. Tržište je danas preplavljeno različitim dodacima prehrani sa željezom zbog čega izbor idealnog pripravka ponekad može biti težak. Stoga vas danas upoznajemo s najvažnijim kriterijima koje najbolje tablete za željezo trebaju zadovoljiti.

 

  • Oblik željeza

Tipični pripravci sa željezom najčešće sadrže željezo u ne – hem obliku te vrlo često izazivaju neugodne nuspojave. To mogu biti bolovi u želucu, mučnine, pojave proljeva ili opstipacije, a u konačnici i loše suradljivosti za uzimanje. Najbolje tablete sa željezom svakako bi trebale sadržavati oblik željeza koji se dobro apsorbira i koji ne uzrokuje neželjene nuspojave, poput hem željeza.
Dodatak hem željeza povećava apsorpciju željeza za 40%, stoga je za poboljšanu apsorpciju potrebna manja doza željeza. Budući da se hem željezo apsorbira kao kompleks tako da u crijevu nema slobodnih iona željeza, osigurana je dobra podnošljivost bez već spomenutih nuspojava uzimanja željeza u obliku dodatka prehrani.

 

  • Doza

Pripravci koji se koriste obično sadrže željezo u visokim dozama koje nerijetko prelaze gornju podnošljivu granicu unosa za odrasle od 45 mg/dan. Dobra vijest je da na tržištu danas postoje niskodozirani pripravci željeza nove generacije koji u svojoj formulaciji, osim ne – hem željeza, sadrže i i već spomenuti hem oblik željeza.

 

  • Prisutnost drugih nutrijenata

Dodaci prehrani koji uz željezo sadrže i druge nutrijente, kao što je kalcij. On u visokim dozama može ometati apsorpciju željeza svakako nisu idealan izbor. S druge strane, folna kiselina i vitamin B12 pozitivno utječu na apsorpciju kalcija pa su stoga poželjni sastojci pripravaka sa željezom.

 

GlobiFer – nova generacija dodatka prehrani sa željezom

GlobiFer dodaci prehrani predstavljaju novu generaciju dodataka prehrani sa željezom jer sadrže jedinstvenu formulaciju, kombinaciju hem i ne – hem željeza koja se apsorbira pomoću dva različita mehanizma te imaju nisku dozu željeza. Zbog toga se dobro podnose te ne izazivaju uobičajene nuspojave.

GlobiFer forte tablete sadrže 18 mg elementarnog željeza, a uzima se jedna tableta dnevno. GlobiFer forte+ osim željeza sadrži vitamin B12 i folnu kiselina, te se također uzima jedna tableta na dan.

Tim Vitaminoteke