Hemoglobin u krvi

Hemoglobin je protein kojeg nalazimo u crvenim krvnim stanicama, eritrocitima, a ima nezamjenjivu ulogu u prijenosu kisika do svih dijelova tijela. Hemoglobin u krvi je, osim toga, zadužen je i za transport ugljikovog dioksida iz stanica pa sve do pluća kako bismo ga izdahnuli van.

 

Željezo i hemoglobin u krvi – koja je poveznica?

 

Željezo je element koji se nalazi u središtu molekule hemoglobina, a služi za vezanje kisika. On se potom prenosi kroz tijelo putem krvi do svih stanica i organa. U našem tijelu željezo se taloži u vrlo malim količinama, ali upravo su te male zalihe izuzetno važne.

 

Kako bi eritroblasti, nezrele crvene krvne stanice, pravilno sintetizirali hemoglobin, potrebna je velika količina željeza. Kada postoji potreba za dodatnim količinama željeza, kao što je razdoblje rasta i razvoja, tijekom trudnoće ili kod gubitka krvi zbog menstruacije, željezo se tada troši iz zaliha. Tek kada dođe vrijeme da se zalihe ponovo napune, apsorpcija se pojača i naše tijelo, ako su prehrambeni izvori adekvatni, nadomješta izgubljene zalihe. Ako pak ne unosimo dovoljno željeza, dolazi do nedostatka željeza. To znači i do proizvodnje manjih eritrocita s manjom koncentracijom hemoglobina te posljedično razvoja anemije, koja je rezultat tog nedostatka.

 

Kada je vrijeme za provjeru hemoglobina u krvi?

 

Kod blagih slučajeva anemije, simptomi najčešće uopće ne postoje. Međutim, umjerena do teška anemija uglavnom se očituje kroz osjećaj umora ili opće slabosti, bljedilo lica, nestanak daha, jako lupanje srca ili osjećaj probadanja u prsima, osjećaj nesvjestice te hladnoću u rukama i nogama. Ako primijetite navedene simptome, to je svakako znak da biste trebali posjetiti svojeg liječnika i obaviti krvne pretrage.

 

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, anemija se određuje koncentracijom hemoglobina u krvi. Kod muškaraca je prisutna ako su vrijednosti hemoglobina u krvi manje od 130 g/L, a kod žena ako je hemoglobin u krvi manji od 120 g/L.

 

Trudnice i hemoglobin

 

Tijekom trudnoće organizam majke napornije radi da bi osigurao sve potrebne nutrijente za bebu u razvoju. Kako bi se omogućio bolji transport kisika i nutrijenata, dolazi do povećanja volumena krvi majke, i to čak za 30 do 50 %. Stoga se i potrebe za željezom u ovom osjetljivom razdoblju života žene udvostručuju s 15 mg dnevno (prije trudnoće) na 30 mg dnevno.

 

Kada je razina željeza u organizmu trudnice niska, ne proizvodi se dovoljna količina hemoglobina pa crvene krvne stanice tada nisu u mogućnosti adekvatno prenositi kisik od pluća do svih ostalih dijelova tijela. Iako se umjereni oblik anemije, zbog povećanog volumena krvi, smatra normalnom pojavom tijekom trudnoće, teška anemija vrlo je ozbiljno stanje koje može biti rizično i za majku i za bebu. Ona može dovesti do prijevremenog poroda i niske porođajne mase.

 

Zašto je GlobiFer idealan dodatak prehrani sa željezom?

 

Kod nedostatnih razina hemoglobina u krvi, odnosno dijagnoze anemije, osim pažljivog odabira hrane bogate željezom, od koristi mogu biti i dodaci prehrani sa željezom. Pripravci koji se nerijetko koriste obično sadrže visoko dozirano željezo te vrlo često prelaze gornju podnošljivu granicu unosa za odrasle od 45 mg/dan. Takvo željezo dolazi u ne – hem obliku te izaziva neugodne nuspojave. Mogu biti prisutni bolovi u želucu, mučnine, pojave proljeva ili opstipacije, a u konačnici i loše suradljivosti za uzimanje spomenutih pripravaka.

 

Idealan dodatak prehrani sa željezom svakako bi trebao sadržavati oblik željeza koji se dobro apsorbira i koji ne uzrokuje neželjene nuspojave.  Upravo takav oblik željeza nalazimo u GlobiFer dodacima prehrani. GlobiFer obitelj dodataka prehrani sadrži željezo nove generacije koji u svojoj formulaciji, osim ne – hem željeza, imaju i hemoglobinski oblik željeza. Dodatak hemoglobina u GlobiFeru povećava apsorpciju željeza za 40%, stoga je za poboljšanu apsorpciju potrebna manja doza željeza. Budući da se hemoglobinsko željezo apsorbira kao kompleks tako da u crijevu nema slobodnih iona željeza, osigurana je dobra podnošljivost bez tipičnih nuspojava uzimanja željeza u obliku dodatka prehrani.

Tim Vitaminoteke